Delanotché (20) uit Brussel wint dance battle in Antwerpen

 
Joffrey Anane

Joffrey Anane

Zondag, 29 september, lieten zestien getalenteerde Belgische dansers het beste van zichzelf zien in een uitverkocht Urban Center in Antwerpen. Met de meest creatieve, uiteenlopende dansstijlen en een energieke vibe wisten ze de toeschouwers te verleiden. Creatief uit de hoek komen, is belangrijk aangezien de kandidaten één tegen één battlen op muziek die ze nog niet eerder gehoord hebben: van latin over electro tot disco. Joffrey Anane uit Antwerpen verloor nipt de finale tegen de Brusselse Delanotché. Zij mag op 12 oktober samen met de Luikse danseres Mavinga afreizen naar Parijs voor de internationale finale van Red Bull Dance Your Style.

Alors on Danse

Geen jury, geen sms’en maar wel met een simpele voting met rode en blauwe kaartjes : zo werd de top favoriet van de dag gekozen in een uitverkocht Urban Center in Antwerpen voor de tweede editie van Red Bull Dance Your Style. Het 600-koppige publiek moest via rode en blauwe kaarten stemmen op hun favoriete danser. Zestien dansers nemen het tegen elkaar op tijdens een dance battle. Eén tegen één, maar elk in hun eigen stijl. Op muziek die ze pas op het moment zelf te horen krijgen, van Cardi B tot de Bee Gees. Om te winnen moeten de dansers hun unieke stijl, bakken creativiteit en vooral persoonlijkheid naar voor schuiven om het publiek aan hun kant te krijgen. Uiteindelijk werd de halve finale gedanst door de Antwerpenaar Joffrey Anane (27) tegen de Brusselaar Makeover (Pieter Likyo, 23). Danseres Luana Manuka (20) uit Vilvoorde nam het op tegen Delanotché (20) uit Brussel.

De finale plaatsen waren weg gelegd voor Joffrey Anane en Delanotché. De finale battle werd ingezet op de beats van Alors on Danse van Stromae. Bikkelhard ging het er aan toe tussen de jonge Brusselse charismatische danseres en de getalenteerde Antwerpse Joffrey. Het publiek stuurde na drie opzwepende nummers hun ultieme favoriet naar de finale : Delanotché.

Delanotché (Divaa - 20) “Ik had dit niet verwacht. Joffrey is echt een ijzersterke danser. Maar ik ben superblij dat ik naar Parijs mag. Ik heb enorm genoten van deze dag en ik ga het beste van mezelf geven over enkele weken.

Twee vrouwen verdedigen ons land in Parijs

Joffrey Anane, onder andere bekend van de voorstelling “Aangenaam ik ben Ish” en in tal van theaterproducties, werd vorig jaar ook al nipt tweede tijdens de Belgische finale van Red Bull Dance Your Style. Dit jaar is er ook geen plek voor hem in de wereldfinale, wél twee vrouwen mogen ons land vertegenwoordigen : Mavinga en Delanotché.

Joffrey Anane “Ik ging in de eerste plaats voor puur entertainment, en deze battle maakte dat perfect mogelijk. Het was een uitdaging om op muziek te dansen die ik wel kende maar waar ik tot dan toe nog nooit op gedanst had. Dat zorgde ervoor dat ik mijn kennis en ervaring in een volledig andere context kon laten zien. Ik duim voor Mavinga en Delanotché en ben er zeker van dat zij ook daar het publiek zullen overtuigen van hun moves en attitude.

De Luikse Mavinga, die vorig jaar de Belgische finale van Red Bull Dance Your Style won, kreeg meteen een wildcard en was dus al zeker van haar plek in de wereldfinale op 12 oktober in Parijs. Zij krijgt dus gezelschap van de jonge Divaa (Delanotché). Samen zullen ze hun mannetje staan in de internationale wedstrijd.

Mavinga: "Toen ik 12 was, trainde ik met vrienden in jeugdhuizen. We probeerden onszelf te pushen en eigen choreografieën te bedenken. We hadden nooit echt les gevolgd, maar bootsten na wat we op tv en in dansfilms zagen. Ik beschouwde mezelf als professionele danseres vanaf het moment dat de dansers naar wie ik opkeek me erkenden. Op Red Bull Dance Your Style kon en mocht ik op bekende hits dansen, iets wat ik graag doe en wat verschilt met de muziek die normaal gezien in underground battles wordt gedraaid. Iedereen kent de nummers, en dat maakt meteen ook dat je tijdens de battle een goeie connectie met je tegenstander én met het publiek kan opbouwen.

 
Debby Wilmsen