Slowcoffee, populairder dan ooit

 
Charlene

Charlene

Kwaliteitskoffie is populairder dan ooit. Dat bewijzen niet enkel de koffiebars die oppoppen in elke stad, de hashtag #slowcoffee op Instagram maar ook het Belgian Aeropress Championship, dat dit jaar aan een absolute recordeditie toe is. 78 Belgische barista’s en coffeelovers schreven zich in voor de wedstrijd. Voor het eerst worden er twee halve finales – zogenaamde regionals – georganiseerd in andere steden dan Antwerpen. De eerste halve finale vindt plaats op 4 oktober bij WAY Coffee Roasters in Gent, de lunch- en koffiezaak van Charlene De Buysere (31). Zij werd ooit zélf Belgisch Kampioen en won in 2012 het World Aeropress Championship in Portland. Voor het eerst zet ze nu mee haar schouders onder de Belgische organisatie.

Op 4 oktober verzamelt de top van de Belgische thuisbarista’s en koffieprofessionals in de Gentse lunch- en koffiezaak van Charlene, WAY Coffee Roasters, voor de voorronde van de Aeropress championships. Negendertig deelnemers nemen het daar tegen elkaar op om het beste kopje ‘slow coffee’ met de Aeropress te maken.

Allereerste infrarood koffiebrander van België

Om ervoor te zorgen dat de deelnemers zich zo goed als mogelijk kunnen voorbereiden, kreeg elke kandidaat op voorhand een zakje WAY koffiebonen thuisgestuurd. Koffiebonen die Charlene zélf brandt op een Diedrich IR-12, de allereerste infrarood koffiebrander van België, met een aanzienlijk kleinere ecologische voetafdruk dan een traditionele gasbrander.

Specialty Coffee

Way Coffee Roasters werkt uitsluitend met Specialty Coffee, daarbij kiest Charlene enkel de zoetste, sappigste en meest gebalanceerde koffieloten uit. De kwaliteit van deze koffies heeft z’n oorsprong ver van de branderij: het begint bij de plukker die enkel de rijpste bessen selecteert, over het met zorg wassen, fermenteren en drogen van de boontjes, helemaal tot in jouw kopje vers gezette koffie; de complexe smaak (weinig stoffen bevatten zoveel aromacomponenten als gebrande koffie) is te danken aan het harde werk en de toewijding van iedereen in de productieketting die kwaliteit als hoogste prioriteit voorop stelt.

Londen

Op de wedstrijddag van het Belgian Aeropress Championship zijn er 13 ‘heats’ van drie deelnemers. Een ‘heat’ duurt 8 minuten en de 3 deelnemers serveren elk een kop koffie van minimaal 150 ml. Een driekoppige internationale jury van koffiekenners proeft de drie tassen en wijst dan op een afgesproken signaal naar hun favoriet. Die deelnemer stoot door naar de finale bij Caffènation in Antwerpen. De ultieme finalist mag naar het World Aeropress Championship in Londen.

 
Debby Wilmsen