Grote strandopkuis

Traditiegetrouw vindt op de eerste zondag van de lente de Eneco Clean Beach Cup plaats. Voor het tiende jaar op rij al hielden duurzame energieleverancier Eneco en 22 Belgische kustsurfclubs , één Nederlandse en vier Franse gemeentes, grote schoonmaak op het strand. Het resultaat: in totaal werd op een lengte van 76,5 km zo'n 11.5 ton strandafval opgeruimd door 7.500 vrijwilligers.

Hoofdlocatie voor de tiende editie van de Eneco Clean Beach Cup dit jaar was De Haan, maar in élke badstad wordt er opgeruimd, zelfs over de grens. In Cadzand (Nederland) en in vier Franse gemeentes (Bray Dunes, Zuydcoote, Leffrinckoucke en Dunkerque) werden in de ochtend de stranden opgeruimd.Onder andere Europees Commissaris Marianne Thyssen kwam samen met een grote EU-delegatie het strand in De Haan opruimen en in Oostende was Bart Tommelein van de partij. De cast van de Ketnetmusical TROEP! gaf het goede voorbeeld en vraagt niet enkel in de musical aandacht voor ecologie, maar was ook aanwezig op het strand.

Ook Urbanus zette zijn schouders onder het event en hielp mee aan de opruimactie. Sinds 27 februari loopt de animatiefilm Urbanus: de Vuilnisheld in alle Vlaamse bioscopen en gaat de film richting 60.000 bezoekers. De komiek signeerde een unieke digitale print van ‘De Vuilnisheld’. Dat kunstwerk werd online geveild en was goed voor een opbrengst van 800 euro. Die som gaat integraal naar het goede doel: het Medisch Pediatrisch Revalidatiecentrum Zeepreventorium. De kinderen die er verblijven en revalideren zien het strand als hun achtertuin – het geld wordt gebruikt voor een nieuwe speeltuin.

Debby Wilmsen