Jonge Belgische illustratrice Nina Vandeweghe pimpt iconische Duvelglas

 
Dvuel Collection NINA

Dat ze bij Duvel van design houden is een understatement. Sinds 2010 brengen een reeks (inter)nationale artiesten hun meest creatieve designs aan op en rond het Duvelglas voor de ‘Duvel Collection’: een gelimiteerde oplage kunstige glazen. Vaak jonge, maar vooral lokale kunstenaars. Onder andere Eley Kishimoto (UK), Parra (Nederland), Arne Quinze (België), Yan Sorgie (Brazilië) en Pieter Stockmans (België) lieten hun creativiteit de vrije loop en maakten van het Duvelglas een echt collectors item. Deze keer is het de beurt aan de jonge Brusselse illustratrice Nina Vandeweghe. De Duvel-glazen met het eigenzinnige ontwerp van Nina zijn in beperkte oplage verkrijgbaar bij drankhandelaars en in de supermarkt. Eerder sierden ook al de ontwerpen van kunstenaar Denis Meyers uit Brussel de Duvelglazen. Niet één, maar twee keer: in 2010 en 2018. En er is meer: zijn typografische werken vind je terug in de Brusselse horeca: van bierviltjes over T-shirts, parasols en terrasluifels. Niet alleen het brouwen van Duvel is een kunst, ook het drinken van een glas Duvel wordt op die manier verheven tot een kunstvorm.

Voor Duvel Collection geeft Brouwerij Duvel Moortgat carte blanche aan een bekende kunstenaar voor het ontwerp van een nieuwe limited edition van het iconische Duvel-glas. Deze keer siert het werk van kunstenares Nina Vandeweghe de glazen.

In Nina Vandeweghes werk spelen groteske maar aandoenlijke wezens met hoekige schouders en te lange ledematen de hoofdrol. De jonge Brusselse illustratrice – ze studeerde in Gent maar keerde nadien terug naar onze hoofdstad - gebruikt snippers, oud papier en andere materialen die ze vindt in haar atelier in de Marollen buurt, als vertrekpunt voor elk van haar eigenzinnige illustraties. Voor Duvel tekende ze een grotesk en kleurrijk mannetje, dat als het ware lijkt te baden in het goudgele bier.

Nina Vandeweghe: “Fantastisch dat Duvel Moortgat lokale, jonge artiesten ondersteunt en vooral heel tof om in het rijtje te staan van Belgische topnamen als onder andere Pieter Stockmans, Arne Quinze en Denis Meyers. Ik ben zelf een bierliefhebber en kan niet wachten om te klinken met mijn eigen ontworpen Duvelglas. Voor het ontwerp van het glas had ik zóveel inspiratie, dat ik een paar illustraties heb gemaakt. Genoeg om tientallen glazen te kleuren. Wie weet, misschien in de toekomst?” (lacht).

Haar werk werd opgepikt door verschillende nationale en internationale galeriehouders. Ze tekent voor theatergezelschappen en dag -en weekbladen maar ze maakt ook muurschilderingen. Op dit moment werkt ze aan een kinderboek in haar eigen uitgesproken stijl, waarvan ze ook het verhaal zelf schreef.

 
Debby Wilmsen