Hersenorgasmes, vuurvliegjes en klanken van sanseveria’s

 
Grote-Schijn-2018-Wovelty-47.jpg

Op een boogscheut van de stad Antwerpen kom je weer op adem in een magisch mooi stukje natuur: het Rivierenhof. In oktober en november wordt het park voor het tweede jaar op rij het decor voor een meer dan feeërieke ervaring: De Grote Schijn. Wederom een totaalspektakel met de natuur als belangrijkste hoofdrolspeler maar met een nieuwe verrassing achter iedere boom. Het park komt helemaal tot leven. Bomen en planten tonen hun emoties en begroeten je met hun eigen klanken. Bezieler Christophe Van Hostauijen: “Met De Grote Schijn willen we mensen laten wegdromen en tegelijkertijd opnieuw bewust maken van de schoonheid van de natuur. We gebruiken de bestaande omgeving en voegen er een vleugje magie aan toe. Zo willen we de mensen nog meer wijzen op de pracht ervan. Vorig jaar lieten we 35.000 monden openvallen van verbazing. Dit jaar gaan we voor minstens evenveel”.

Hieronder tien weetjes over De Grote Schijn en het Rivierenhof:

1. Knorrende boom alias beatboxer Uruz in Belgium’s Got Talent

Beatboxer Uruz oftewel de Antwerpenaar Wouter Konings zorgt net als vorig jaar voor de extra stemgeluiden in de klankproductie. Wie tijdens De Grote Schijn een knorrende boom tegenkomt, mag er vanuit gaan dat dat een geluid is van beatboxtalent Wouter. Ook tof: hij zit in de halve finale van het vtm-programma Belgium's Got Talent.

2. Oororgasme

De Grote Schijn experimenteert tijdens de wandeling met specifieke audiofrequenties om mensen onbewust in een bepaalde ‘state of mind’ te brengen. Er wordt ook geprobeerd een "hersenorgasme" te triggeren: tintelingen in je hoofd, getriggerd door geluiden als fluisteren, kraken, ritselen, tikken of knisperen, die je doen ontspannen.

3. De oehoe bestaat écht

Het campagnebeeld van De Grote Schijn al gezien? Daarin spelen de ogen van een oehoe – de grootste inlandse uil - een prominente rol. De kans dat je deze oehoe spot is echter een uitzondering (hij werd er nog maar een paar keer gespot). Bosuilen, vossen, bevers en steenmarters daarentegen wemelen tierig in het Rivierenhof. Spot je een ijsvogel of vuurvliegjes – dan zijn die ook écht. Twee van de drie soorten vuurvliegjes leven in het park.

4. Geluiden van planten als muziek

Planten maken geluid. Écht. De producenten van De Grote Schijn gebruikten speciale apparatuur om impulsen van planten uit te lezen en om te zetten in klanksignalen. Daarnaast werden cactussen, sanseveria’s en andere vetplanten gebruikt als buitengewone klankbron. Ook werden er opnames gemaakt van de bomen in het Rivierenhof tijdens een storm. Het resultaat van dit alles zorgt voor eigenzinnige klankpatronen, die samen de soundtrack van De Grote Schijn vormen.

5. Monopoly

Het Rivierenhof kreeg een plekje in de vernieuwde Antwerpen-editie van Monopoly. Net als de ZOO, de kathedraal, Het Steen en De Bourla.

6. Tine Embrechts & Bartel van Riet duiken de bosjes in

Vorig jaar nog waren Lieven Scheire en Jef Neve het gezicht van De Grote Schijn. Dit jaar nemen Tine Embrechts en Bartel van Riet de rol van ambassadeur voor hun rekening. Tine – die je onder andere kent van de televisieprogramma’s ‘Tegen De Sterren Op’ en ‘Beste Kijkers’ - ruilt de televisiestudio heel even voor de natuur. Tine: “Ik kom regelmatig in het Rivierenhof – ik woon om de hoek en ik vind het zo ongelofelijk rustgevend hier. Vorig jaar fietste ik voorbij toen ik de affiches van De Grote Schijn zag hangen. Ik heb toen meteen tickets voor het hele gezin gekocht en de kinderen vonden het fantastisch. Ze vielen van de ene verbazing in de andere. Dat ik nu ambassadeur mag zijn van dit project, vind ik de max – en mijn zonen ook.”

Dat televisiepresentator Bartel Van Riet groene vingers heeft, is geen geheim meer. Bovendien is hij naast avonturier en televisiemaker, ook bomenexpert. Bartel: “Ik breng mijn tijd heel graag door in de natuur. Ik weet bijvoorbeeld dat de bedenkers van De Grote Schijn van plan zijn om met speciale opnametechnieken de klanken van de bomen te registreren. Als boomverzorger ben ik héél benieuwd wat daar gaat uitkomen.”

7. De Grote Schijn gaat internationaal

De bezielers van De Grote Schijn dromen ervan om met hun concept andere iconische parken wereldwijd te kunnen omtoveren met hun magische show. In oktober trekken ze met de creatie van 2018 naar Rotterdam in Nederland. Van 18 oktober tot 27 oktober kan je daar in Het Kralingse Bos genieten van een magische avondwandeling geïnspireerd op de show in het Rivierenhof van vorig jaar.

8. 35.000 bezoekers vorig jaar

Het is het tweede jaar op rij dat De Grote Schijn plaatsvindt in het Antwerpse Rivierenhof. Vorig jaar waren alle tickets in een mum van tijd de deur uit. Meer dan 35.000 wandelaars raakten toen betoverd en ontdekten het mystieke park in de schaduw van de nacht. De vroegste bestelling voor een ticket voor de show dít jaar, kwam al op 1 november 2018.

9. Het Schijn

De makers van De Grote Schijn haalden hun inspiratie voor de naam bij ‘Het Schijn’, geregeld de Schijn genoemd, een zijrivier in het stroomgebied van de Schelde in de provincie Antwerpen die door het Rivierenhof loopt.

10. Nieuwe productie

De Grote Schijn 2019 wordt een totaal nieuwe regie met andere klanken, kleuren en geuren, waarbij je ook nieuwe hoekjes van het Rivierenhof zal ontdekken. Vertrek -en aankomst is opnieuw in het bekende Openluchttheater. De aftermovie van 2018 ontdek je hier: https://www.youtube.com/watch?v=K-8udsV-OdI

Praktisch:

Provinciaal Groendomein Rivierenhof, Turnhoutsebaan 246 - 2100 Deurne.

Een standaardtickets kost 16 euro. Kinderen tem 12 jaar en 65+’ers betalen 13 euro.

Kinderen tot en met drie jaar mogen gratis binnen en er is ook een groepskorting (vanaf 25 personen).

www.degroteschijn.be

 
Debby Wilmsen