60 ton rijpe krieken worden dit weekend van de bomen geschud in Limburg

Alle hens aan dek, de komende dagen in de Limburgse boomgaard van de familie Briffoz in Gingelom. Zestig ton rijpe, sappige krieken worden er van de bomen geschud en klaargemaakt voor een tocht van 140 kilometer naar brouwerij Liefmans in Oudenaarde. “De oogst ziet er goed uit. Zoet, zuur, veel sap en mooi rijp. Zoals ze moeten zijn”, zegt brouwmeester Marc Coesens. Over ten vroegste anderhalf jaar proef je het eerste resultaat.

Al van bij het krieken van de dageraad zijn vader Jos en zoon Maxime Briffoz dit weekend in de weer. Want zaterdag starten ze met het plukken van hun rijpe, sappige Gorsemkrieken. En dat onder het goedkeurend oog van Liefmansbrouwmeesters Marc Coesens en Elfried Anckaert. De Gorsemkrieken worden door de familie Briffoz speciaal geteeld voor de brouwerij. “Je vindt ze nérgens anders”, zegt Maxime Briffoz. “Wat er dan zo speciaal aan is? Ze zijn zoet én zuur tegelijkertijd. Omdat de Gorsemkriek zuurder is dan andere rassen, geeft ze een typische smaak aan de Liefmansbieren.” Het familiebedrijf levert dan ook al meer dan 20 jaar exclusief krieken aan Liefmans.

Elk jaar opnieuw is het spannend afwachten: hoe zullen de krieken deze keer smaken. Brouwmeester Marc Coesens: “Al hebben we de laatste jaren geen slechte oogst meer gekend. En ook dit jaar zit het mee. Niet zozeer de kwantiteit, wél de kwaliteit. Veel hangt af van de weersomstandigheden: was er vrieskoude, heeft het voldoende geregend en vooral: niet gehageld, waren er voldoende zonuren,… Dit jaar was het vanaf de rijpingsperiode droog weer mét veel zon. Het resultaat zijn krieken met veel smaak, mooi afgerijpt. Mocht er meer regen zijn gevallen, was de oogst misschien wel groter en de krieken dikker, maar dan bevatten ze ook meer water. Nu hangen er iets minder krieken aan de bomen, maar de smaak is wel top. Veelbelovend voor onze bieren.”

Na de oogst worden de kraakverse krieken meteen naar de Liefmansbrouwerij getransporteerd: vier vrachtwagens met telkens 15 ton kraakverse krieken komen de komende dagen toe op de brouwerij, een tocht van Limburg naar de Vlaamse Ardennen van zo’n 140 kilometer lang. Daar staan ze klaar om de krieken over te laden in een ketel en te vermengen met jong en licht verzuurd bier. Drie dagen na de pluk verdwijnen de rode lekkernijen samen met het bier in rijpingstanks. Het resultaat van het fruitige bier proef je ten vroegste binnen anderhalf jaar. Liefmans Kriek Brut is een blend van diverse jaargangen van 1,5 tot wel vier jaar oud.

Debby Wilmsen