Beyond Bruegel brengt een geanimeerde tour voor kinderen

De zomervakantie nadert met rasse schreden. En dat betekent: véél tijd voor leuke gezinsuitstapjes. Inspiratie nodig om je ‘things to do/to see’-lijstje aan te vullen, een uitstapje om te ontsnappen aan de zomerse hitte of net je kinderen entertainen tijdens druilerige vakantiedagen? Dan geven wij dé ultieme zomertip: Beyond Bruegel in Brussel! Een kind -en familievriendelijke expo waar zowel jong als oud iets aan heeft. Je wordt er letterlijk en figuurlijk ondergedompeld in het leven van de Vlaamse meester Pieter Bruegel. Zijn kunstwerken lijken wel tot leven te komen en je wandelt er door de landschappen die hem inspireerden. Elke woensdagnamiddag in de zomervakantie (of op aanvraag) is er een geanimeerde tour op kindermaat en laat een gids in verklede Bruegelstijl de kleinsten op een speelse manier in contact komen met het oeuvre van de Vlaamse kunstenaar. En ook tof: met een lerarenkaart mag je de expo deze zomer gratis binnen. Honger? De Brusselse chef Paul Delrez stelde een zomermenu samen, geïnspireerd op de schilderijen van Bruegel en gepaired met Duvel op vat.

In het majestueuze Dynastiepaleis, in het hartje van onze hoofdstad, werd enkele weken geleden een indrukwekkende multimediale tentoonstelling op poten gezet: Beyond Bruegel. Die verdiept zich in het leven en werk van de Vlaamse meester Pieter Bruegel, die de laatste jaren van zijn leven in Brussel vertoefde. Wie de expo aandoet, maakt letterlijk en figuurlijk deel uit van de kunstwerken.

Dé blikvanger is zonder twijfel de 360-graden projectie – de laatste stop van de expo - die je onderdompelt in de wereld van Bruegel. Je wandelt als het ware tussen het leger van Dulle Griet, dobbert mee op een schip aan de voet van de Toren van Babel en maakt kennis met de unieke personages die uit zijn geest zijn ontsproten.

Bruegelmenu

Klaar met de wandeling doorheen de expo? Dan kom je terecht in Plein Publiek. Want het Dynastiepaleis is niet enkel dé plek waar je Bruegel beleeft – het is ook de hipste Brusselse hotspot. In het indrukwekkende gebouw werd een serre opgetrokken, waar je terecht kan voor een heerlijke brunch, fijne concerten, jazz – en dansavonden, workshops of vintage marktjes. De Brusselse chef Paul Delrez stelde een zomermenu samen, geïnspireerd op de schilderijen van Bruegel. Op het menu in Plein Publiek BXL onder andere ‘Springrolls van varkenswang, guacamole en chipotlesaus met mezcal’ of ‘Picanha Texas Black Angus, aardappelgalette met Parmezaanse kaas en chimichurri’, in combinatie met Duvel on tap.

Zomerbar

In samenwerking met de Brusselse speakeasy bar Jalousy Club popt er deze zomer ook een Plein Publiek Zomerbar op aan de voet van de Kunstberg. Op het mooiste terras van onze hoofdstad geniet je van de zon, muziek én cocktails van de buitenbar.

Brunchen op ‘SONDAG’

Relaxen na een drukke week, bekomen van je zaterdagavond of je batterijen opladen om uitgerust aan een nieuwe werkweek te starten: de SONDAGbrunch bij Plein Plubliek BXL is dé plek om je zondagochtend door te brengen. Je wandelt er van de yogazone naar het brunchbuffet op de melodieën van steengoede trippy deep house music.

PRAKTISCHE INFO

Beyond Bruegel & Plein Publiek BXL

Kunstberg 5, 1000 Brussel

De tentoonstelling loopt nog tot januari 2020

Prijzen:

Een ticket voor Beyond Bruegel kost 13,5 euro (weekdagen) en 14,5 euro in het weekend. Studenten (-26jaar) en 65-plussers betalen 11,5 euro (weekdagen) en 12,5 euro op zaterdag en zondag. Voor kinderen tot 5 jaar is de toegang gratis, kinderen vanaf 5 jaar tot 12 jaar krijgen in ticket voor 9,50 euro (weekdagen) en 10,50 euro in het weekend. Kom je met het hele gezin (twee volwassenen + twee kinderen), dan betaal je 39 euro tijdens de week en 45 euro op zaterdag en zondag. Het programma van Plein Publiek BXL vind je terug op www.pleinpubliek.be

Debby Wilmsen