Vliegende paasklokken in Vorselaar

Op paasmaandag organiseerde modelvliegtuigclub De Stunters in Vorselaar hun jaarlijkse paaszoektocht voor leden, familie en buren. Vanuit verschillende modelvliegtuigjes werden er duizenden paaseitjes gedropt, die iedereen nadien naar hartenlust kan oprapen. Dit jaar had de club echter een verrassing in petto voor de meer dan 500 ouders en hun kinderen, in de vorm van een vliegende paasklok. Een heuse wereldpremière, ontwikkeld door gepassioneerd drone piloot Peter Charlton uit Kapellen.

Peter is professioneel dronepiloot, maar knutselt al jaren in zijn vrije tijd aan eigen ‘vliegprojecten’ met drones. Vier jaar geleden creëerde hij zo een gigantische vliegende paasklok. Vandaag vloog deze voor het eerst verder dan zijn eigen tuin.

Als kind was ik al gepassioneerd door alles wat kon vliegen. Samen met mijn vader bouwde ik radio bestuurde modelvliegtuigjes. In 2011 begon ik te experimenteren met drones – er waren toen nog geen drones zoals je ze nu kent hoor, enkel van die grote zelfbouwpakketten. Ik vond dat zó leuk, dat ik er meteen ook mijn job van heb gemaakt en professionele dronediensten aanbied.” zegt Peter Charlton. “Samen met vier vrienden die ik leerde kennen op de modelvliegtuigclub bouw ik mijn vrije tijd aan ‘zotte’ vliegprojecten. Deze paasklok is er daar eentje van. Het was best een huzarenstukje, want de paaseitjes mochten er natuurlijk niet allemaal in één keer uitvallen. We bedachten een systeem waarbij de eitjes er druppelsgewijs uitvielen.

Of hij regelmatig uitvliegt met z’n paasklok? “Nee, maar vanaf nu hopelijk elk jaar in de vliegclub. Zeker als je de glimlach en verbazing ziet van de aanwezige gasten. Het geloof in de paasklokken is plots sterker dan ooit (lacht)”.

Debby Wilmsen