Belgische plantaardige burger in vleesrek

Steeds meer mensen beslissen om vlees helemaal of gedeeltelijk uit hun weekmenu te schrappen. Nog straffer: tegenwoordig eten we met z’n allen steeds meer plantaardig. Dat is niet alleen goed voor je gezondheid en de dieren, het helpt ook je ecologische voetafdruk te verkleinen. Paul Florizoone en Cedric Hanet van Greenway – dé pioniers van de vegetarische en vegan keuken in België – komen met een primeur en ontwikkelden een 100% vegan burger.

Ontwikkeld én geproduceerd in België én een primeur voor Europa, want je vindt de Greenway Burger binnenkort niet enkel op de menukaart in de vier Greenway restaurants, maar óók in de koeltoog bij Delhaize – tussen de verse vleesbereidingen. “Door onze burger in de vleesrayon van de supermarkt te leggen, bereiken we consumenten en vleesliefhebbers die anders ongetwijfeld zonder opkijken voorbij de vegetarische en vegan afdeling in de supermarkt zouden lopen”, kinkt het bij Greenway.

Paul Florizoone – zelf flexitariër - is oprichter van vegetarische en vegan restaurantketen Greenway en ChefsProVeggie, een website waar chefs inspiratie kunnen opdoen voor vegetarische gerechten. Niet alleen dat, hij is ook chef en productontwikkelaar. Zijn recentste wapenfeit: een burger die smaakt en ruikt naar een vleeshamburger, er ook zo uitziet, maar gemaakt is van enkel verse, plantaardige ingrediënten. De Greenway Burger – die trouwens ook sojavrij is - wordt gemaakt van simpele, plantaardige en grotendeels lokale ingrediënten zoals erwten, rode biet, ui, koolzaad en zonnebloemolie. De burger wordt dagdagelijks vers geproduceerd in een atelier in Diest (Vlaams-Brabant) en is daarmee 100% Belgisch.

Paul Florizoone, oprichter van Greenway: “Na jaren testen in mijn eigen keuken thuis en in onze Greenway-restaurants, zijn we er eindelijk in geslaagd om een hamburger te creëren die smaakt, ruikt en eruit ziet als een lekkere vleesburger, maar 100% plantaardig is. En dus ook op-en-top milieuvriendelijk.”

Goed nieuws dus voor alle burgerlovers. Of je nu vegan of vegetarisch eet of net houdt van een sappig stukje vlees. Volgens cijfers van het Ethisch Vegetarisch Alternatief uit 2018, eet 7% van de Belgen nooit vlees. Negen procent van de Belgen noemt zichzelf flexitariër en eet minstens drie keer per week vegetarisch. Maar liefst 63% van de ondervraagden denkt dat er in de toekomst steeds meer mensen vegetarisch zullen eten en 43% is er zeker van dat mensen in de toekomst steeds vaker veganistisch zullen zeten. Dat bewijzen trouwens ook de vegan hotspots en eetadresjes, die als paddenstoelen uit de grond schieten. Er worden steeds meer veganistische kookboeken gelanceerd en initiatieven als Try Vegan – een initiatief waarbij mensen in de maand april hun eerste stappen zetten richting de plantaardige keuken - zijn hyper-populair.

De vegan Greenway Burger is het allereerste plantbased product in de vleeskoelruimte van de supermarkt. Je vindt de burger dus terug tussen onder andere het rund- en varkensvlees. Een absolute primeur.

Cedric Hanet – één van de initiatiefnemers van Dagen Zonder Vlees en mee het brein achter Greenway: “Ons doel is om zelfs de grootste vleesliefhebbers te verleiden met verrassend lekkere veggie producten. Want als het hetzelfde smaakt én beter is voor het milieu, waarom zou je dan nog een vleesburger eten? De mensen die we met de Greenway Burger willen bereiken, zijn niet bewust op zoek naar een alternatief voor traditionele vleesproducten, maar wij geven hen graag een even lekker en duurzamer alternatief. Door onze vegan burger tussen het vlees te leggen, bereiken we ontzettend veel vleesliefhebbers die er anders voorbij zouden lopen.

Debby Wilmsen