Een exclusief eerbetoon aan Lectrr op FACTS

Hij laat elke week z’n licht schijnen over de actualiteit voor De Standaard als huiscartoonist, zijn cartoons worden vertaald in onder andere het Frans, Zweeds en Turks, je kent hem van zijn verhaallijnen voor de Rode Ridder-herwerking Red Rider én de legendarische Hara Kiwi-cartoons. Dit weekend zit Steven Degryse alias Lectrr achter de signeertafel op FACTS, voor de twintigste keer al. Speciaal voor die gelegenheid lanceren FACTS en Lectrr een boek, met daarin de hoogtepunten van twintig jaar Lectrr.

FACTS was zo’n twintig jaar geleden één van mijn allereerste signeersessies. Eigenlijk kan je zeggen dat ik samen met het evenement ben gegroeid. Het is een plek waar ik mijn jeugdhelden heb ontmoet, naast bekende supersterren zat om te signeren en mijn fanbasis heb opgebouwd. Het is ook een beetje een thuismatch, want ik woon zelf in Gent”, aldus Lectrr.

Lectrr maakte de uitzonderlijke ontwikkeling van het Belgische comic con-evenement van dichtbij mee, van een bescheiden bijeenkomst tot een groot halfjaarlijks evenement waar jaarlijks meer dan 80.000 fans en cosplayers van over de hele wereld naartoe komen.

Lectrr: “Een memorabel moment zal ik nóóit vergeten. Een paar jaar geleden stond een vrouw van zeker 80 jaar in de rij, tussen de cosplayers verkleed als Tarzan en Batman, met een dik fotoalbum onder de arm. Jarenlang had ze mijn cartoons uitgeknipt uit de krant en in dat boek geplakt – dat ik toen mocht signeren. Dat was zo’n ongelofelijke eer.”

Hoe lang ik nog naar FACTS zal komen? Eén keer heb ik gezegd dat ik niet zou signeren op FACTS – gewoon omdat ik zélf eens een keertje wilde rondlopen op het evenement, maar toen kreeg ik zo veel onthutste reacties van fans dat ik het niet over mijn hart kreeg. Ik heb dus nog geen enkele editie gemist. Ik zeg het je: ik ga hier op mijn 80ste nog zitten signeren (lacht).”

Om Lectrr’s loyaliteit en ongebreideld enthousiasme te vieren, bundelde FACTS alle artwork en visuele materialen die Lectrr in de laatste 20 edities voor FACTS getekend heeft in één collectors item. Dit exclusieve eerbetoon vol unieke tekeningen is te koop op FACTS in de zogeheten ‘Artist Alley’ of aan de stand van Lectrr voor €20. Lectrr is op zaterdag ook aanwezig om dit boekje van een exclusieve tekening te voorzien.

Wie Lectrr wil ontmoeten, kan op zaterdag 6 april een hele dag en op zondag 7 april in de voormiddag terecht op FACTS in Flanders Expo in Gent. Tickets vind je online via facts.be

Debby Wilmsen